tirsdag 4. juni 2013

Innkallingstrening


 

 


 

Innkallingstrening –Noen nyttige tips!                    -Lillian Sundseth 

Valper kommer som regel når vi roper, uansett hva vi roper. De er nysgjerrige, og lurer på hva som skjer når eier høres koselig ut. Etter hvert finner valpen ut at det ikke skjer noe spesielt når den kommer, og den velger ofte å la være å komme fordi det er mye mer spennende å gjøre noe annet. Eier blir frustrert over at valpen plutselig ikke hører etter lenger, men tenker kanskje ikke på at han/hun egentlig aldri har lært hunden innkalling! Tren innkalling fra første dag! Belønn så bra du kan når hunden kommer til deg, både når du roper, og når den kommer frivillig innom når du er på tur. Slik øker du sannsynligheten for at hunden kommer til deg i fremtiden. Innkalling bør belønnes med det beste hunden kan tenke seg. Bruk fantasien og finn ut hvordan du best mulig kan belønne med leker eller godbiter.  Husker du idemyldringen om belønningsutvikling første treningskveld? Hvis ikke hunden kommer oftere og oftere innom deg på eget initiativ, har du belønnet for dårlig når hunden kommer innom!

Klikkertrenere har fokus på å forsterke at hunden kommer inn slik at hunden lærer at dette lønner seg. Vi lokker ikke med pølser eller artige kroppsbevegelser for å få hunden inn til oss. Det er jo tungvint å måtte løpe unna, lokke og lure hver gang hunden skal komme. Vi lærer heller hunden at det lønner seg å komme når vi roper innkallingssignalet EN gang, og står i ro.

Det ”klikkertrente” innkallingssignalet skal for hunden bety at ”dersom du kommer helt inn til eier nå, skjer det noe veldig moro, og du får fortsette å springe løs etterpå”.

Du bør velge et innkallingssignal som skal fungere som ”super-innkalling”. Så legger du opp treningen slik at hunden ”alltid” kommer når du bruker det signalet.  Unngå å rope den ”hellige” innkallingskommandoen når du tror hunden ikke vil høre. Da er det bedre å gå å hente hunden, eller rope noe helt annet enn det signalet du ikke vil ”ødelegge”. Du kan ha ei langline på hunden, slik at du kan stoppe hunden fra å belønne seg selv ved å springe bort til andre folk og dyr. I tillegg må du selvfølgelig trene med gradvis vanskeligere forstyrrelser, slik at innkallingskommandoen etter hvert fungerer i de situasjoner du ønsker.

Hunden skal komme inn til oss, vi skal ikke behøve å fange den. Dersom vi må fange den på armlengdes avstand, vil den sannsynligvis synes dette er såpass ubehagelig at den fortsetter å ikke komme helt inn til eier. Dette er upraktisk. Gå eller vri deg heller litt unna hunden når den kommer inn, og la den jobbe seg inn til deg for å få belønningen.

Ikke ta hunden i bånd hver gang du roper på den. Den begynner raskt å nøle med å komme når den har valget mellom ”friheten” og å bli tatt i bånd.  Rop den ofte inn, og la den springe videre med en gang du har tatt i halsbåndet. Du kan evt. rope noe annet eller hente hunden når du skal koble den. 

Selv om innkallingskommandoen din har begynt å fungere bra, bør du fortsette å belønne at hunden kommer frivillig inn til deg OFTE! (Du kan bruke kommandoen, men gjør det når hunden allerede er på vei til deg.) Gjerne 10-20 ganger per tur når du har hunden løs. Da vil du merke at hunden oftere og oftere stikker innom, ( Hvis du belønner bra nok, vel og merke).

Husk at hver gang du roper når hunden er opptatt av noe annet, forsterker du at hunden er opptatt av noe annet! (Iallfall når kommandoen er lært inn ved positiv forsterkning) Vi skal selvfølgelig kunne rope på hunden. Det er jo derfor vi trener innkalling. -men vær bevisst på at kommandoen kan ”brukes opp”! Noen ganger bruker du kommandoen fordi den er nyttig, og ellers bør du forsøke å rope når hunden allerede er på vei inn til deg.

Når du går turer i skogen (uten farlig trafikk, eller folk og dyr hunden kan forstyrre), bør du lære hunden at den må følge med på hvor du er. Prøv å få hunden til å bli litt engstelig for å miste deg, istedenfor at du hele tiden må passe på å få med deg hunden dit du går. Dette får du til ved at du ikke roper på hunden når den er på vei vekk fra deg, eller stopper for å snuse på noe. Du bare fortsetter å gå. Når hunden oppdager at du er veldig langt borte, vil den følge etter deg. Hvis du forsvinner utenfor hundens synsfelt, får den gjerne litt ”panikk”, og forter seg å lokalisere deg. Bare stå i ro, eller gå videre uten en lyd til hunden finner deg. Da er det selvfølgelig smart å belønne bra! Mange jakthunder er for stresset til å spise godbiter i skogen. Dette kan også trenes på! En måte å få hunden til å spise i skogen, er at hunden må velge å spise før den får vær så god spring løs-signal. Du kan også melde deg på spesialkurs i innkalling for å lære å utvikle gode belønninger, få de til å fungere i skogen, og trene med vanskeligere og vanskeligere forstyrrelser.

 



Lekse til neste gang vi trener innkalling: Disse to øvelsene må hunden forstå før vi kan trene på at hunden kommer på innkalling selv om det er fristelser i nærheten. Hvis du ikke får det til, kan du gjerne ringe meg for litt tips før neste innkallingstrening.

Lekse 1) Lær hunden å berøre håndtarget med snuten, selv om du lokker med godbit i motsatt hånd. Klikk og belønn først for at hunden berører håndflaten din med snuten uten forstyrrelse. Så prøver du om hunden kan gjøre det samme når du forstyrrer med en godbit i motsatt hånd.

Lekse 2) Lær hunden å berøre håndtarget med snuten, selv om det ligger godbiter i skål på bakken. Klikk og belønn først for at hunden berører håndtarget uten forstyrrelse, og så setter du ned godbitskåla.

 

Ingen kommentarer: