onsdag 5. juni 2013

Inspirajson til å trene på omvendt lokking/ doggie-zen/ selvkontrolløvelser


Selvkontroll/doggie-zen/omvendt lokking


SELVKONTROLL –Når hunden selv velger å gjøre som du vil…

På teorikvelden på hverdagslydighetskurset fikk du høre litt om hvorfor hunder gjør som de gjør. Hunder lærer av erfaringene de gjør hele livet. De gjør det de gjør for å oppnå noe de ønsker seg, eller unngå noe ubehagelig. Det er dessverre ikke slik at vi kan trene en hund effektivt ved å forvente at den skal jobbe bare for å gjøre oss glad. Når du innser det, og finner litt ut om hva som kan påvirke hundens adferd slik du ønsker, blir det gøy å trene hund!

Når vi trener hund kan vi få hunden til å gjøre mer av noe (for eksempel å se på deg, sette seg eller være stille), eller mindre av noe, (for eksempel å dra i båndet, hoppe eller bjeffe). Når vi klikkertrener, passer vi på å belønne ønsket adferd så bra, at hunden har lyst til å gjøre det mer. Vi bruker ikke korrigering (tilføring av straff/positiv straff) for å få mindre “rampestreker”. Så hva gjør vi da når valpen plutselig har blitt unghund, og er interessert i alt annet enn godbitene og lekene vi har i lomma? Hvordan lærer vi den å ikke styrte fram mot alt som frister her i verden? Vi lærer den selvkontroll! -Lillian Sundseth 2010

Selvkontroll

Med selvkontroll mener man at hunden selv velger å overse fristelser som dukker opp. En ting man kan lære hunden, er å vende seg mot eieren når det dukker opp noe som hunden vil ha eller vil gjøre. Vi belønner dette med godbiter eller lek fra eier, eller kommando for “vær så god, spring dit du vil”!

Alt som hunden vil ha eller vil gjøre er belønninger! Eksempel på belønninger i omgivelsene: Hunder, mennesker, biler, sykler, lyktestolper, søppeldunker, hoppe ut av bilen,springe løs, hilse på mennesker osv. osv. Hunden som har lært seg selvkontroll, har bl.a. lært at den får tilgang til slike belønninger i omgivelsene gjennom å “be oss om lov” først. Når hunden har lært seg selvkontroll, gjør den deg oppmerksom på forstyrrelser som dukker opp, istedenfor at du må holde utkikk etter eventuelle ting/personer/dyr som hunden vil springe bort til.

Samtidig som vi lærer hunden å overse forstyrrelser, må vi passe på at uønsket adferd (som å dra i båndet, hoppe, bjeffe eller stikke av) ikke blir belønnet! Hvis hunden stikker av fra deg, bort til en annen hund for å leke, blir adferden stikke av fra deg belønnet med lek! Hunden vil få enda mer lyst til å stikke av fra deg neste gang den ser en hund… Hvis hunden drar som en gal i båndet mot en lyktestolpe, og du lar deg henge etter bort til stolpen, blir adferden dra i båndet belønnet med å snuse på stolpen. Hunden blir etter hvert flinkere og flinkere til å trekke deg med seg, fordi det fører til en belønning! Vi må derfor passe på at hunden ikke belønner seg selv for oppførsel vi ikke liker! Ha hunden i bånd eller i langline til du vet at den velger å overse forstyrrelsene og venter på “vær så god”, eller har en bra stopp-kommando eller innkalling.

På unghund- og valpekurset bruker vi minst en hel trenings-kveld på grunnleggende øvelser i selvkontroll, slik at du vet hvordan du kan trene videre på dette i hverdagen. Se eget ark med tips til øvelser for å lære hunden prinsippet. Det er utrolig behagelig å ha med seg en hund som på eget initiativ ser på deg, istedenfor å dra i båndet, hoppe og stresse! Det å ha kontroll over egen situasjon, er en viktig og velkjent faktor for å minske stress hos et individ. At hunden har god selvkontroll er derfor ikke bare veldig lettvint for deg som hundeeier, men det er også sunt for hunden din!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
En film fra hundeskolen klickerklok, med en fuglehund som gjør en rekke adferder for å få belønningen snuse på løpsk tispe! Inspirasjon til å trene på de grunnleggende øvelsene vi begynner med på valpe- og unghundkurset! 

Doggie Zen /selvkontroll og IPO:
 
Når hunden forstår at den må kontrollere seg/ gjøre noe for eier, for å få gjøre det den egentlig vil, kan vi gradvis øke kriteriene på oppgaven hunden må gjøre/ kreve mer og mer før "vær så god". På valpe/unghundkurset begynte vi med at hunden skulle se på oss eller ta nesa i hånda vår for å få "versågod". IPO-hunden ovenfor får "vær så god" når den går fri ved foten.
Nedenfor er et eksempel på hvordan det kan se ut når man bruker avstandsbelønning når man trener lydighet.
Se for deg hva som er målet dit, og finn ut hvordan du kan øke vanskelighetsgraden på kriteriene så gradvis at du lykkes!
 
 

Ingen kommentarer: